keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

PM-tason kouluvääntöä Jatko 2-tuntilaiseltaMoi! 

Perjantaina oli siis ratsastus, ja pääsin siis PM- tunnille, vaikka olenkin ratsastanut "vain" 3 vuotta. Tunnin piti Lotta ja Lotta antoi minun päättää minkä hevosen otan ratsukseni ja Rasmuksenhan minä halusin :)

Varustus ja muut sujuivat hyvin, mutta kun oltiin menossa kentälle, kuului kamala ukkosen jyrähdys (onneksi hevoset eivät säikähtäneet) ja Lotta sanoi, että toivotaan ukkosen menevän ohi tai joudutaan lopettamaan. Alkukäyntien aikana satoi hieman, mutta sadepilvet menivät ohi ja päästiin aloittamaan :)
                                                                                      Kuvista kiitos Inka! 

Tunnin tehtävänä oli takaosakäännökset, joita en ollut tehnyt koskaan aiemmin. Elikkä siis; tultiin keskihalkaisija linjaa, josta sitten oikealle tai vasemmalle. Päätyihin tehtiin ympyrät ravissa niin, että hevonen taipuisi kunnolla. Jokaisessa kulmassa tehtiin takaosakäännös. (jos ymmärsit tämän tekstin perusteella tunnin tehtävän, älä lue alla olevaa tekstiä kuvan vieressä)

Eli ensin tullaan takaosakäännöksellä keskihalkaisijalinjalle, sitten ratsastetaan suoraan toiselle pitkälle sivulle, josta sitten takaosakäännöksellä vasemmalle tai oikealle. Seuraavaksi ratsastetaan suoraan, kunnes kulmassa tehdään takaosakäännös. Takaosakäännöksen jälkeen ollaan lyhyellä sivulla johon tehdään ympyrä, ympyrän jälkeen kulmassa taas takaosakäännös. Siitä jatketaan suoraan eteenpäin pitkää sivua, kunnes ollaan pitkän sivun puolessa välissä ja tullaan siitä takaosakäännöksellä taas keskihalkaisijalle.Takaosakäännöksessä meni hetki, ennen kuin hoksasi miten se tehdään. Ulkopohje siirtyy taakse ja painaa hevosen kylkeä, sisäpohje ei tee mitään, ulko-ohje pitää vauhdin hiljaisena ja sisäkäsi kääntää. Silloin saatiin aikaan takaosakäännös, eli ikään kuin hevosen takajalat pysyvät paikoillaan, mutta etuosa kääntyy 90' astetta eli jompaankumpaan suuntaan. 
Kun ymmärsin miten takaosakäännös tehdään, niin se oli yllättävän helppoa (ainakin Rasmuksella). Heppa saikin paljon taputuksia tunnin aikana :) Ympyrätaivutukset sujuivat hieman vaihtelevasti. Saatiin muutamia "kelvollisia" taivutuksia aikaan, mutta yritin enemmän keskittyä takaosakäännöksiin, joten ympyrätaivutukset jäi hieman vähemmälle.
Ravissa taivutukset sujui joten kuten, laukassa välillä ei ollenkaan ja välillä superisti :D


Kun Lotta oikein opasti vielä että saadaan hevonen taivutuksessa "sisäpohkeen ympärille" niin saatiin tosi hienoja taivutuksia aikaan vasemmassa suunnassa, oikeassa ei oikein, mutta ei se haittaa :)

Loppuraveissa ravailtiin ihan vain uraa pitkin keventäen ja tehtiin ympyröitä päätyihin (ilman keskihalkaisijaa ja takaosakäännöksiä). Vauhti saatiin ympyröillä muutamaan kertaan ihan rauhallisenoloiseksikin :)


Loppukäynnit otettiin vielä maastossa ja täytyy kyllä sanoa että oli aivan mahtava tunti! Huippuponi ja takaosakäännökset oli kivoja :) Ihana ja onnistunut tunti, Lottakin sanoi että takaosakäännökset sujui hyvin (ottaen huomioon etten ollut tehnyt niitä koskaan aiemmin).

                         
- Melinda


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti