keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Kaksi suuntaa, kaksi puolta hevosesta


Moi!

Viime keskiviikkona Lotta pitikin tunnin, kun Maiju oli lomalla. Ratsuna minulla oli taas suokkipoika Holli, jolla menin viime kerrallakin. Tykkäsin Hollista kovasti, joten harjaus ja varustus sujui iloisin mielin. Aamu oli ollut sateinen, mutta ennen tuntia aurinko vain paistoi, joten päädyttiin kentälle. Kentällä oli hieman vesilätäköitä, mutta ainakaan Hollin kanssa ei kertaakaan liukasteltu.

Käytiin päivän kuvaaja Eevin kanssa katsomassa alpakoita ennen tuntia

Kaikki kuvat ja videot siis (C) Eevi


Tunnin tehtävä oli omalla tavallaan haastava, ainakin minulle ja Hollille. Pitkillä sivuilla asetettiin hevosia uralla sisällepäin  käynnissä. Lyhyillä sivuilla taas tehtiin kaksi raviympyrää, ensimmäinen asettaen hevosia ulos ja toinen asettaen sisällepäin. Holli ei aluksi suoralla asetusta ymmärtänyt, "Eikös suoralla uralla pitäisi olla ihan suorana?". Myötäastetus lähti kuitenkin hetken päästä sujumaan ihan kivasti käynnissä. Ravissa vasta-asetus asetus sujui ihan kivasti, vaikka tila meinasikin välillä loppua. Myötäasetus taas ei sujunut oikein yhtään. Aina kun pyrin asettamaan Hollia sisälle, se pienensi ympyrää ja kiiruhti uralle. Sisäpohjetta piti pamauttaa aika vahvastikin, samalla ottaa puolipidätteitä ettei vauhti kiihdy. Usein sain tehdä useammankin sisäänpäin asettavan ympyrän, kun ensimmäisellä kerralla se ei onnistunut.Tilaa piti kyllä Hollin kanssa hakea useammankin kerran!


Ilmekin kertoo kuinka vakavaa uralla asettaminen on


Laukkaa otettiin lähes samalla tehtävällä, pitkillä sivuilla asetus sisälle käynnissä ja päätyihin ympyrät. Ympyröitä tehtiin yhteensä kolme, joista ensimmäinen laukassa asettaen ulospäin, toinen laukassa asettaen sisälle ja viimeinen harjoitusravissa. Jatkettiin minun ja Hollin harmiksi yhä vasemmassa kierroksessa, joka Hollille on vaikeampi. Holli intoili paljon ennen laukannostoa, mutta laukka ei silti aina noussut. Laukannostot piti valmistella huolellisesti ja kun laukan sai nostettua, sitä piti heti yrittää hidastaa ettei jyrätä muita. Hidastaessa tuli enemmän raviin siirtymisiä. Harjoitusravissa piti käyttää paljon sisäjalkaa, jolloin ravi kiihtyi ja istuminen oli yhä vaikeampaa. Taas kerran sisälle asettaessa Holli lähti oikomaan ja ympyröiden toinen puoli oli aina aika paljon pienempi kuin ensimmäinen. Tuntui ettei laukka vasemmalle sujunut kertaakaan hyvin.

Tältä meidän laukannostot vasemmalle näytti :P


Vaihdettiin suuntaa (onneksi!) ja jatkettiin samaa tehtävää. Äsken oli melkein tehnyt mieli itkeä, kun mikään ei suju, mutta suuntaa vaihdettua tuntui että olisin vaihtanut samalla hevosta! Nyt Holli malttoi odottaa laukannostoa nätisti ja laukka nousi joka kerta. Laukka pyöri, muttei kaahattu tai siirrytty raviin kesken laukan. Asetuksetkin lähtivät sujumaan, eivät täydellisesti, mutta paremmin kuin vasemmalle. Ympyrät venyivät välillä aika isoiksi, mutta ainakaan ei oiottu. Harjoitusravikin oli rauhallisempaa (vaikka aina raviinsiirtyminen ei ollutkaan niin nopea) ja siinä pystyi istumaan. Super Holli kaikin tavoin!


Laukan jälkeen ravattiin vielä hetki uraa pitkin. Hollilla riitti virtaa (ei ehkä ihan Rasmuksen verran), mutta kuunteli kyllä pidätteet. Ympyrätkin sujuivat ihan kivasti, eikä oikaistu enää puolta ympyrää. Loppua kohden Holli oli tosi kiva ja parannettiin laukassa paljon, kun vaihdettiin suuntaa. Ehkä meistä vielä ratsukko tulee :)

Jotenkin vaan muistuttaa issikkaa?
- Melinda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti