lauantai 19. marraskuuta 2016

Maailmanluokan esteratsu koulutunnilla

Moi!


Viimeisillä ulkokauden tunteina pääsin menemään Hollilla. Fiilikset ennen tuntia eivät olleet kovin hyvät, viime tunti Hollilla kun oli mennyt huonosti pojan kaahatessa ja kuljettaessa ratsastajaa minne lystää (ja sillä vauhdilla millä lystää). Eipä siinä muutakaan vaihtoehtoa ollut, mutta tunti kyllä päättyi hymyillen :)

 Kaikki kuvat (C) Inka Pellikka


Tämä tunti aloitettiinkin tavallisesta poiketen laukkatyöskentelyllä kahdella pääty-ympyrällä. Laukassa saataisiin itsemme ja hevoset lämpimäksi lopputunnin ravityöskentelyä varten. Muut tunnin ratsut menivät kentän puoleiseen päätyyn, kun taas itse päädyin Hollin kanssa ainoina laitumen puoleiseen päätyyn. Kerrankin olisi meillä tilaa laukata!


Laukassa oikeassa kierroksessa Holli oli tosi kiva. Itse menin lähinnä kevyessä istunnassa keskittyen vain tarpeeksi suureen ympyräreittiin ja etenevään laukkaan. Ravisiirtymisiä ei tullut ja asetustakin löytyi. Kaikin puolin tosi kiva laukkapätkä saatiin oikealle!


Vasen kierros sitä vastoin ei ollut se meidän juttu. Holli tajusi kaveriensa olevan toisessa päädyssä ja ohjaaminen kärsi pojan yrittäessä karata toiseen päätyyn. Vasen kierros muutenkin on Hollille vaikeampi, joten välillä sitten kiihdyteltiin ravissa laukan sijaan. Sen lisäksi, että Holli ei pysynyt ympyrällä ja siirtyi raviin herkästi, Holli myös hyppi tötteröiden yli. En muista montako tötteröä ylitettiin kiertämisen sijaan, mutta vastaus on monta! Maijukin tuumasi Hollin luulleen kyseessä olevan estetunti!

Laukan jälkeen jatkettiin hetki käynnissä päivän tehtävään. Laitumen puoleisella pitkällä sivulla tehtiin voltti puoleen väliin sivua ja lyhyiden sivujen keskelle tehtiin pysäytykset. Tallin puoleisella pitkällä sivulla tehtiin loiva kiemuraura, jonka puolessa välissä tehtiin myös pysäytys. Holli oli aika innokkaana menossa eteenpäin laukan jälkeen ja puksuttikin eteenpäin vauhdilla. Ympyröillä taivutukset sujuivat kuitenkin ihan mukavasti, eikä oiottu kovinkaan paljon. Pysäytykset vaativat paljon valmistelua ja tahdonvoimaa. Kyllähän Holli aina pysähtyi, mutta ei aina ajoissa, eikä aina malttanut odottaa tarpeeksi kauaa paikoillaan.Jatkettiin kohta samaa tehtävää ravissa ja Holli kiirehti eteenpäin. Loivalla kiemurauralla tehtiin nyt pysäytyksen sijaan käyntiinsiirtyminen, mutta ei se silti tehtävää paljon helpottanut. Hollilla oli vauhti päällä ja pidätteet eivät menneet läpi tarpeeksi nopeasti. Pysäytykset onnistuivat vasta lyhyiden sivujen lopussa ja käyntiinsiirtyminen loivalla kiemurauralla ei osunut puoleen väliin tötteröiden kohdalle.Maiju neuvoi Hollin kanssa hellittämään ohjaa ja ottamaan aina yhden selvän pidätteen pysäytyksiin, käyntiinsiirtymisiin ja muutenkin aina kun vauhti pääsi kasvamaan liikaa. Pidätteen jälkeen piti heti hellittää ja antaa ohjan jopa roikkua, ettei veto jäisi päälle. Näillä neuvoilla Holli rauhoittui huomattavasti ja tehtävä sujui paljon paremmin. Pysäytykset saatiin nyt lyhyiden sivujen keskelle ja käyntiinsiirtyminen tötteröiden väliin. Myös voltilla taivutus sujui paremmin ja Holli kulki rennompana ja hieman pyöreämpänä eteen.Lopputunnista tehtiin vielä suoralla uralla ravissa temponmuutoksia. Hidastus ei meillä ollut kovin selkeä, mutta jonkinlainen hidastus silti. Ravilisäyksessä piti olla varovainen, ettei Holli innostu liikaa, mutta ihan hyvin sekin sujui. Holli oli koko tunnin kiva, vaikka tötteröt olivatkin mielenkiintoisia esteitä. Kun pidätteet sai ratsastettua läpi, Holli oli rauhallinen ja kivasti kuulolla :)


- Melinda


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti