perjantai 24. helmikuuta 2017

Samallahan tuli venyteltyä itsekin!Moi!

Tästäkin tunnista on jo aikaa vaikka kuinka paljon, mutta pikkuhiljaa alan saamaan postauksia kiinni. Nyt näytelmien, sairastelun ja koeviikon jälkeen elämänilo on palannut, joten tunneille ja kirjoittamaankin lähtee paljon mieluummin. (Yksi syy iloisuuteen ratsastaessa on se, että pääsin muutama viikko sitten kohtaamaan pelkoni Rautalammilla Masalla hypätessä. Alkuun jännitin hirveästi, mutta Masa oli aivan super ja päästiin yli pienestä radastakin ja 70cm okserista. Aika iso parannus siihen, että viimeksi ei päästy ristikkoinnaria läpi ilman että poni lähti käsistä!)

Kaikki kuvat ja videot (C) Inka Sadinmäki

Kuitenkin, joululomalla pääsin menemään taas kerran Danilla. Viimeisimmät kerrat Danilla voit lukea täältä (ilman satulaa -tunti) ja täältä (ei niin onnistunut koulutunti). Tunnin alussa mutisin itsekseni, että menisin muuten Danilla ihan tyytyväisenä, mutta laukata en tahtoisi. Ei sillä ettäkö Dani olisi laukassa liian hurja, vaan sillä että laukan ratsastus vaatii niin paljon eteenpyytämistä, ettei muuhun voi keskittyä.

Mr. Supersuloinen tässä terve

Tunti aloitettiin ravityöskentelyllä loivilla kiemuraurilla ja päätyihin tehtävillä volteilla. Ideana oli taivuttaa hevosta paljon sekä volteilla että kiemuraurilla, jotta saataisiin ne kulkemaan pehmeällä tuntumalla ja pyöreästi taipuen. Danin kanssa pystyin alkuun keskittymään vain eteenpäin menoon, kun nuorukainen hiippaili eteenpäin madellen. Taivutuksista ei alkuun oikein tullut mitään ponin ollessa sitä mieltä, ettei tunne käsitettä "sisäpohje" lainkaan.
Kun molemmat suunnat oltiin käyty läpi, alettiin työstää taivutusta enemmän tehden kaikkien sivujen keskelle voltit (n. 10m) vahvasti taivuttaen. Kulmat tultiin käynnissä, mutta muuten köpöteltiin harjoitusravissa. Olin saanut Danin virkeämmäksi alkujumppailussa, joten tahtiin ei enää niin hirveästi tarvinnut kiinnittää huomiota. Lotan kanssa lähdettiin etsimään hyvää taivutusta istunnan kautta. Lotta neuvoi katsomaan aina taivuttaessa hevosen häntää kohti ja antaa navan osoittaa ympyrän keskipistettä kohti.

Poni ei saa ulkoa tarpeeksi apua (eikä ratsastaja ohjaa kunnollista reittiä) ja lähtee kaatumaan

Ratsastaja luottaa liikaa ohjaan

Olkapäät jännittyneinä ohjaan takertumisesta


Ratsastaja ei käänny joten ponikaan ei taivu

Itsensä kääntäminen voltilla oli alkuun yllättävänkin haastavaa (miten niin lihakset jumissa?), mutta kun katsoo näitä kuvia ja videoita voi olla vain ylpeä itsestään. Mähän oikeesti käännynkin siellä välillä! Samalla (kuin taikaiskusta) myös kädet pysyivät kannettuina ja jalat paikoillaan kantapäät alhaalla. Kun itse käännyin oikein, ei tarvinnyt tehdä paljoakaan kun Danikin taipui aivan huomaamatta ja alkoi myödätä. Tämä olisi pitänyt hoksata jo monta vuotta sitten! Ei se hevonen taivu (ainakaan helposti) jos vain pohkeilla ja ohjalla koittaa sitä saada aikaan, kun voisi vain istua oikein ja homma jo sujuisi.

Tässä näkyy jo ponin tyytyväisyyttä kun ratsastaja osaa ja ponikin pääsee myötäämään ♥

Laukkaa otettiin samoilla volteilla, pitkät sivut harjoitusravissa ja kulmat sekä lyhyet sivut käynnissä. Danin kanssa ravista laukannostot olivat aika haastavia, mutta me harjoitellaankin vielä. Päädyissä laukka nousi kyllä aina hienosti (vaikka laukkaa pitikin hoputtaa eteen heti ensimmäisestä laukka-askeleesta lähtien), mutta harjoitusravista nostot vaativat aina monen monta volttia peräkkäin. Yleensä päädyin köpöttelemään pitkillä sivuilla yhden voltin harjoitusravissa kiitäen, sen jälkeen kävelemään muutaman askeleen ja siitä sitten nostamaan laukan.

Oikeaoppinen laukannosto vai miten oli?

Tässä päästiin jo keskittymään istuntaan ja taivutukseenkin!
Vaihdettiin suuntaa käynnissä ja jatkettiin siitä kohta taas samaa harjoitusravi-volttitehtävää kuin äskenkin. Dani sai hetken käyntitauosta salamannopeuden ja uralla mennessä pitikin keskittyä vain ponin hidastamiseen (hyvä että joskus näinkin!). Myös volteilla poni lähinnä kurvaili pää ylhäällä, joten taivutus onnistui vain pienissä pätkissä.


"Minen kuuntele mie kiidän!"

Jatkettiin pian taas voltit laukassa ja tällä kertaa laukannostot sujuivat hyvin ponin innokkuuden takia. Laukka pyöri ja vaikka reittejä ja taivutusta vähän haettiinkin, niin poni suoritti varsin hyvin. Laukkavolttien jälkeen tehtiin taas samaa tehtävää mitä alkutunnistakin. Dani alkoi olla uupunut tuhlattuaan voimansa innokkaisiin laukannostoihin, joten sen kummempaa työstämistä ei enää loppuun otettu.
Tässä näkyy ratsastajan uupumus kun on nää 45min ratsastukset nii rankkoja :D

Dani oli varsinkin vasempaan kierrokseen (mulle vaikeampi kierros) hienosti kuulolla ja myötäsi kivasti volteilla taivuttaessa. Samalla sain taas itse yhden oivalluksen istunnan tärkeydestä ja siitä, kuinka siihen päästään. Vasemmalle laukannostot olivat vaikeampia, kun taas oikealle taivutus ei sujunut. Noh, ei se mitään kun ei me vielä kaikkea osata. Yritetään kumminkin ja tämäkin kerta sujui hyvillä mielin!

- Melinda


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti