sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Ensilunta ja porolaumoja


Moi!

Syysloman lopun vietin Pohjois-Suomen maisemissa (kaksi yötä Rovaniemellä ja yksi Kuusamossa). Matkan aikana tuli ihailtua maisemia ja bongattua poroja, sekä ylitettyä se kuuluisa napapiiri. Rovaniemelle sattui sopivasti ensilumet tulemaan meidän vierailun aikaan ja aurinko paistoi joka päivä. Revontulia ei valittettavasti tällä kertaa nähty, mutta pitäähän jotain jättää ensi kertaankin! Lisää tietoa ja paljon kuvia alempaa pikkuotsikoiden alta.Nähtävyydet

Joulupukin pajakylä
Reissun aikana ei hirveästi nähtävyyksillä käyty, mutta tottakai napapiirin ylittämisen ohella oli Joulupukin pajakylä nähtävä! Joulupukin pajakylä oli itsessään lähinnä vain matkamuistokauppoja toisen perään (ja melkein kaikissa samat tuotteet) ja turisteja riitti melko paljon. Pajakylän museossa (joka oli vielä kaiken lisäksi ilmainen!) oli kuitenkin esimerkiksi hienoja postikortteja eri vuosikymmeniltä ja tietoa eri maiden ja vuosien joulunviettotavoista. Pajakylästä löytyi myös esillä ja myynnissä olevia suuria ametisteja sekä muita kivilajeja.  Hiidenkirnut
Hiidenkirnut eivät löytyneet ihan Rovaniemeltä, vaan sieltä ajettiin muistaakseni reilu 20km lounaaseen päin. Hiidenkirnuja en ollut ennen nähnyt ja ne olivatkin aika hienoja ja osa oli suurempia kuin mitä olin kuvitellut. Jäisten ja lumisten portaiden ja kallioiden kiipeäminen vei oman aikansa, mutta varsinkin hiidenkirnujen ympäröimät kalliot olivat todella hieno näky! Samalla laskeva aurinko toi oman tunnelmansa kuviin ja näkymät korvasivat pitemmän ajomatkan.
Luonto

Pohjois-Suomen luonto oli todella kaunista, erityisesti nyt ensilumen aikaan. Matkaa tehtäessä auto piti pysäyttää muutamaan kertaan hyvän kuvauskohteen löydyttyä ja luonto oli parhaimmillaan auringon paistaessa kevyen lumisateen kera. Luonnosta mulla ei hirveästi ole mitään sanottavaa, muuta kuin että se on kaunista ja menkääs nyt niitä kuvia katsomaan!

Porot

Poroja bongattiin matkan aikana melko paljon, niin yksinäisiä kulkijoita kuin kolmikymmenpäisiä laumoja. Rovaniemeä ennen Ranuan suunnalla nähtiin muutama porolauma ja erityisen paljon poroja kohdattiin Kemijoen ja Sallan välissä, sekä Kuusamon alueella. Itse Rovaniemellä poroja ei näkynyt, tosin tuskin porot muutenkaan keskustaan tulisivat hengailemaan. 

Porokolarien välttämiseen auttoi puhelimeen ladattava Porokello-sovellus, joka varoitti tehokkaasti alueista, joilla porot ovat ylittäneet tietä. Tämäkään sovellus ei silti kaikesta kerro, sillä kaikki porot (ilmeisesti ne, joilla ei ole GPS-paikanninpantaa) eivät näkyneet sovelluksen kartassa. 

Poroja tuli kuvattua aika paljon (kuten kuvamäärästä näkee), sillä aina kun tien reunassa näkyi poroja ja lähellä oli pysähtymispaikka, oli mun aivan pakko ottaa niistä kuvia. Eihän poroja kuitenkaan täällä Kuopiossa hirveästi näe!

 Huhhuh! Siinä oli taas kuvia kerrakseen. Muutama muu matkapostaus (eli kuvapostaus lähinnä) olisi mulla vielä rästissä, mitä luulet, pitäisikö toteuttaa?


- Melinda

1 kommentti:

  1. Porokello tosiaankin varoittaa vain ammattiautoilijoiden ilmoittamista poroista. Yhdelläkään porolla ei ole gps pantaa joka antaa sovellukselle tietoja!

    VastaaPoista