Rauhalahden ratsastuskoulu

Täältä siis tietoa blogissa eniten esillä olevasta tallista; Rauhalahden Ratsastuskoulu eli Rauhis (tästä Rauhiksen facebook-sivuille ja kotisivuille). Talli sijaitsee Kuopion Rauhalahdessa uimarannan ja keilahallin vieressä. Busseilla tallille pääsee helposti. Bussilla 9 pääsee parinsadan metrin päähän tallista ja 16 vie ihan tallin viereen. Tallilta löytyy myös parkkitilaa "ylä- ja alaparkkikselta". Parkkitilan loppuessa voi auton jättää vaikkapa läheiselle leirintäalueelle.

Opetusta talli järjestää maanantaista sunnuntaihin alkeisesta Helppoon A:han asti. Tunnin (45min) hinta on 25€, paitsi ma-pe 15-16.00 tunnit ovat 20€. Tunneilla opettajina toimivat ratsastuksenohjaajat Jenni Vartiainen, Sofia Sevon ja Lotta Leinonen. Tallilla voi myös törmätä tallinomistajaan Minna-Liisa Heiskaseen, tai hevostenhoitaja Katariina "Kata" Rönkköön. Opetus on laadukasta ja kaikki otetaan huomioon (tunneilla korkeintaan 8 henkilöä, yleensä kuitenkin 4-6). Tuntien lisäksi tallilla järjestetään kursseja, valmennuksia ja tallin sisäisiä kilpailuja ympäri vuoden.
Kuva tallin pukuratsastuksesta. Hevoset vasemmalta oikealle: Morri, Piat, Jespe, Rasmus, Jarvi, Ferry


Tallin ympäristöön kuuluu tallirakennus, taukotila (+vessa) eli "tynnyri", maneesi, valaistut kentät, omistajan talo, varastokäytössä oleva pikkumaneesi ja maastoreitit. Kesäisin maastoillessa on mahdollisuus päästä laukkaamaan vähän lujempaa ja uittaa hevosia Kallavedessä. Tallilta löytyy myös maastokenttä tukkiesteineen, jonne voi päästä hyppimään hieman erikoisempia esteitä.Tallin hevoset ovat kaikki tehtäväänsä koulutettuja ja turvallisia ratsastaa. Jotkut saattavat karsinassa hieman äksyillä, mutta apua saa aina kun sitä pyytää! Tässä nyt sitten pieni esittely kaikista tallin hevosista. Tietysti kaikilla on varmasti omia erilaisia kokemuksia, mutta tässä nyt yleisesti vähän kaikista:r. Fire Boy "Ferry" synt. -98 (ruotsalainen ratsuponi)
Ferry on karsinassa hieman äkäinen ja näyttää hampaitaan kun ärsyttää (mm. korviin koskeminen on Ferryn mielestä inhottavaa). Tunnilla Ferry on suhteellisen reipas ja mukava ratsastaa, vaikka onkin toisinaan aika jäykkä taipumaan. Esteillä reipas ja hyppää todella hyvin. Oikein mainio ratsu estetunneille ja kuuluu estekisojen ruusukehaihin. Käy lähes kaikilla tunneilla alkeisesta lähtien.r. Majgårdens Lukas "Lucas" synt. -99 (new forest)
Lukas kuuluu tallimme hitaimpiin eikä liiku ilman vaatimista. Syttyy kuitenkin tunnilla kun vain jaksaa ratsastaa. Hieman jäykkä, mutta vertyy loppua kohden. Karsinassa oikein kiltti harjata ja varustaa. Kuuluu estekisoissa ruusukehaiden joukkoon. Käy lähes kaikilla tunneilla.


r. Nopsa Majami "Masi" synt. -07 (suomenhevonen)
Masi on kiltti ja herkkä nuori suomenhevonen. Tunneilla innokas menijä, mutta kuuntelee myös hyvin pidätteet. Esteillä osaava, vaikka tiputteleekin puomeja toisinaan. Tosi kiltti ja symppis. Käy lähes kaikilla tunneilla.r. Regato "Retu" synt. -01 (wielkopolski/trakehner)
Retua täytyy vaatia töihin, sillä muuten jää helposti laiskottelemaan ja tekee vain jotain sinnepäin. Käy estetunneillakin, vaikka toisinaan ylittääkin esteitä melkoisella ilmavaralla. Hieno kouluhevonen kun vaaditaan työskentelemään, toimii ratsuna jatko 3-tunneista eteenpäin.

(C) Pinja Hartikainen

r. Jespetti "Jespe" synt. -08 (connemara)
Jespe on tallin omia kasvatteja. Karsinassa saattaa kiukutella, mutta Jespen saa sidottua kiinni karsinaan. Laiskottelee tunneilla mikäli vain mahdollista, mutta lähtee hyvin eteenpäinkin vaadittaessa. Esteillä osaava ja vauhdikaskin. Tosi kiltti ja mukava nuori mies :)


r. Rasmus O'Patrick "Rasmus" synt. -02 (ruotsalainen ratsuponi)
Rasmus kuuluu tallimme innokkaimpiin hevosiin, tällä ratsulla raippaa ei tarvita! Kuuntelee pidätteet lähinnä istunnan kautta ja on pohkeelle suhteellisen herkkä. Kouluratsastuksessa osaava, kun vain keskittyy tehtävään eikä vauhtiin. Kuumuu loppuraveissa. Esteillä taitava ja hyppää hienosti yli esim. kouluaidasta kesken kouluradan ;) Käy jatko 2-3 tasosta eteenpäin olevilla tunneilla.


(C) Eevi Manninen

r. Viren Poika "Poju" synt. -03 (suomenhevonen)
Reipas ja innokas pikku suomenhevonen. Etupainotteinen joten kuuntelee pidätteet parhaiten istunnan avulla. Hieman hömelö, mutta se ei menoa haittaa. Esteillä innokas menijä. Karsinasta tykkää kurkistella käytävälle, ei kuitenkaan karkaa. Tulee karsinassa vaikka syliin :) Käy kaikilla tunneilla.

r. Mauerick DK "Morri" synt. -98 (new forest)
Morri yrittää tunnilla kovasti laiskotella, syttyy kuitenkin kun vain jaksaa ratsastaa eteenpäin. Ihan huippuponi kun löytää oman moottorinsa. Kiukuttelee toisinaan karsinassa ja kavereihin tulee pitää välimatkaa. Esteillä taitava ja vauhdikaskin, kuuluukin estekisojen ruusukehaihin. Käy kaikilla tunneilla.


r. Ardnore Golden Fleece "Arttu" -09 (connemara)
Arttu on nuoresta iästään huolimatta hieno ratsu. Käy kaikilla tunneilla ja hoitaa kaikki tehtävät tunnollisesti. Reipas ja melko herkkä, vaikka saattaakin vaatia paljon töitä taivutuksissa. Esteillä osaava ja innokas hyppääjä. Karsinassa opettaja varustaa Artun toisinaan. Kuuluu monien ratsastajien suosikkeihin kaikilla tasoilla.


r. Kivimöykyn Edam "Eetu" synt, -00 (risteytysponi)
Eetu on karsinassa hieman äkäinen ja tahtoisi tallikäytävälle kävelemään, mutta kiinni laitettuna harjaamisessa ja varustamisessa ei ole ongelmia. Saattaa laiskotella alkutunnista, mutta löytää oman moottorin aika nopeasti kun vain ratsastaa. Muista hevosista ei kovinkaan paljon pidä, välimatkat on syytä muistaa! Estekisojen ruusukehaita ja on huippu hyppäämään kun vain löytää oikean "moodin". Omaa ihanan ravin istua, mutta laukasta ei voi sanoa samaa. Käy tunneilla jatko-1 tasosta eteenpäin.


r. Danieli "Dani" synt. -11 (connemara)
Dani on tallin nuorin kasvatti (Jespen puoliveli). Dani käy jo hienosti tunneilla nuoresta iästään huolimatta. Harjoittelee vielä vähän kaikenlaista ja laiskottelee alkutunnista Jespen tavoin. Omaa hienon laukan kun vain saa moottorin pyörimään ja on innokas esteratsu. Dani on superkiltti hoitaa ja varustaa, vaikka saattaakin turvalla haistella ja tutkia ratsastajan ja muut ihmeelliset asiat.

(C) Amanda Hakumäki

Bourbon "Bobo" synt. -05 (puoliverinen)
Todella kiltti karsinassa, vaikka tunnilla saattaakin luimia muille hevosille. Tykkää tutkia ja tökkiä turvallaan karsinassa olijoita, ei kuitenkaan tee mitään ilkeää. Tunneilla alussa hieman hidas ja jäykkä. Tunnin myötä taipuu kuitenkin hienosti ja alkaa liikkumaan. Ihan huippu erityisesti ravilisäyksissä! Omaa ihanan keinuhevoslaukan, mutta saattaa kuumua loppuraveissa. Hyppää vain kokeneemmilla. Käy tunneilla jatko 3-tasosta eteenpäin.


Crazy Horse "Grevi" 
Yksityinen (om. Katariina Rönkkö)


r. Tommy III "Tommi" synt. -03 (saksalainen ratsuponi)
Tommi on tallin pienin poni. Karsinassa pitää sitoa kiinni, mutta kiinniotettuna kiltti varustaa. Tunneilla oikein osaava kaikkiin tehtäviin, vaikka saattaakin keksiä omia temppujaan toisinaan. Esteillä hyppää yli vaikka itsensä kokoisista esteistä ja kuuluu kaikkien kisojen ruusukehaihin. Käy kaikilla tunneilla. 


r. Piat "Piat" synt. -97 (risteytysponi)
Piat on reipas ja taitava hevonen kaikkeen tekemiseen. Karsinasta haluaisi lähteä tutkimaan tallin elämää, joten pitää sitoa kiinni. Esteillä taitava ja innokas hyppääjä, kuuluu tallin ruusukehaihin. Kiltti ja mukava, käy kaikilla tunneilla.

(C) Silja Tikkanen

r. Rosenbom x "Rommi" synt. -01 (angloarabi)
Rommi on karsinassa melkoisen äksy. Vaatii karsinaanmenijältä rohkeutta ärjäistä luimivalle ja seinää potkivalle hevoselle. Kiltti varustaa kiinnioton jälkeen.  Herkkä avuille. Pukittelee toisinaan raipasta ja liian kovista avuista. Oikea unelma kun saa toimimaan. Esteillä taitava menijä löytäessään oikean "moodin". Käy tunneilla jatko 2-tasosta eteenpäin.


r. Pirelli "Pilleri" synt. -03 (puoliverinen)
Pilleri on reipas ja kiltti hevonen. Tulee karsinassa vaikka syliin :) Alkutunnista aika jäykkä ja vaatii paljon tahdonvoimaa saada taipumaan. Liikkuu omalla moottorilla eteen, mutta ottaa pidätteet vastaan. Hieno kouluhevonen ja hyvä menijä myös esteillä kokeneempien kanssa. Pomputtavat askeleet, vaativat hieman totuttelua (ainakin minulta) istua.. Käy tunneilla jatko 3-tasosta eteenpäin.


r. Crom "Cromi" synt. -10 (puoliverinen)
Cromi on taitava kouluratsu joka omaa upeat askeleet. Hieno esteratsu kokeneemmilla ratsastajilla. Käy C-tasosta eteenpäin tunneilla.


r. Klevas "Leevi" synt -10 (risteytysponi)
Leevi on tallin uusimpia ratsuja. Reipas, herkkä ja tosi kiltti. Jäykkä, vaatii päättäväisyyttä saada taipumaan. Hienot askeleet erityisesti laukassa! Hyppää hyvin ja on esteillä osaava. Käy tunneilla jatko 2 -tasosta lähtien.r. Holjanteri "Holli" synt. -10 (suomenhevonen)
Holli on aika nuori ja totuttelee tuntitehtäviin kokeneempien ratsastajien seurassa. Reipas ja herkkä, erityisesti laukassa tykkää mennä kovaa! Ympyrät ja monimutkaiset kouluradan kuviot vaativat vielä harjoittelua, mutta esteistä tykkää kovasti. Holli on kiltti ja mukava, sopii myös hyvin maastoretkille tai uittoon.


 Onko sinulla jotakin kysyttävää tai korjattavaa tietoihin? Kommenttia vain kehiin :)

12 kommenttia:

 1. Hetken mietin että missäs Pixin esittely :( Tosi kiva esittelysivu, hyvin kerrottu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♡ Pixistä en esittelyä ehtinyt kirjottaa :(

   Poista
 2. mäki mietin missä Pixin esittely;(mut kiva esittely!

  VastaaPoista
 3. Mokke ei käy kaikilla tunneilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö? Siinä luulossa olen aina ollut, korjaanpa asian :)

   Poista
 4. Maneesiin mokkea ei laiteta kaikille tunneille, mutta kesällä oli kyllä alkeistunneillakin. Kiva esittely oli:)

  VastaaPoista
 5. Morri käy myös alkeistunneilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käykö? Itse en sillä alkeisena päässyt menemään, tosin silloin pelkäsinkin Morria :D Korjaan asian :)

   Poista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Mikä mahtaa olla Jarvin ja Masin säkäkorkeus?

  VastaaPoista